Stálá expozice vily Dušana Samo Jurkoviče

Místo: Brno - Žabovřesky, ulice Jana Nečase
Autoři: Marek Jan Štěpán, Jan Martínek
Spolupráce: Petra Soukalová
Projekt: 2010
Realizace: 2010 - 2011
Fotografie: archiv Moravské Galerie, archiv ateliéru

 

Jurkovičovy stavby znám již od dětství z rodinných výletů na Pustevny. Tehdy mě fascinovala jejich pohádková poetičnost, nyní spíše jejich křehkost přepsaná do dřeva. Při výrobě expozičních struktur bylo použito klasické stolařské řemeslo i spoje v kombinaci s moderními prvky osvětlení leddiodovými pásky a speciálně tištěnou grafikou. Chvíli jsem podlehl i dojmu,že tyto struktury budou i dobrou prolézačkou pro děti. To se ale nestalo, protože z ní děti mají respekt nebo možná tuší její křehkost.

 Stálá expozice v Jurkovičově vile v Brně je soustředěna do křehkých struktur  - jakýchsi prostorových chorošů - vložených do vily. Ty do sebe soustředěně pojímají všechny prostorové i plošné exponáty. Struktury jsou čtyři, vždy jedna na jednu místnost – dětský pokoj, ložnici, koupelnu a přijímací salón. Prostorová struktura vychází z rozumové i smyslové  analýzy Jurkovičovy stavby - materiálově (modřín), technologií spojů (dřevěné stolařské spoje a čepy) a subtilnosti proporcí (základní modul struktury 18x20 cm jako u mřížek jeho oken). Přetavuje je však do nových souvislostí této modulární prostorové sítě. Z ní pak byly  odňaty jednotlivé pole podle rozměrů exponátů libreta výstavy. Vystavené předměty se tak díky tomuto principu objevují v nových prostorových souvislostech. Struktura je doplněna pro odlehčení vjemu návštěvníka prvky jako karusel, kukátko či šuplíky.  V intencích celého konceptu je i nasvětlení expozice vkomponováno do této struktury v podobě zafrézovaných diodových lišt.

 Exponáty tvoří originální kusy i kopie nábytku, faximilie fotografií a texty. Expozice je rozdělena na část autentickou svým prostředím a na část nově soudobě přetavené prezentace Jurkovičova díla. Konkrétně zde je prezentován vztah Jurkoviče k lidovému (dětský pokoj), k akademickému (ložnice) a jeho memento mori (koupelna). Vstupní hala je rekonstruována autenticky podle Jurkoviče, v interiéru jsou pouze na stole položeny dětské skládací kostky. Klasické dřevěné modřínové skládací kostky mají na čtyřech stranách obrázky, které po seskládání vytvoří fotografie.

30|6|11 Moravská galerie - Stálá expozice Jurkovičovy vily. odkaz
1|6|11 Goethe institut - Architektonické procházky - Obnova Jurkovičovy vily. odkaz
10|5|11 CENA - Čestné uznání Grand Prix  2011 - Národní cena za architekturu v kategorii rekonstrukce.