Atriový dům

Místo: Nový Jičín
Autor: Marek Jan Štěpán
Spolupráce: František Brychta, Lukáš Svoboda, Tomáš Jurák
Zastavěná plocha: 275 m2
Užitná plocha: 326 m2 (sut.110m2, patro 216m2)
Obestavěný prostor: 1500 m3
Projekt: 2012 - 2015
Foto: archiv ateliéru

 

 KONCEPT ŘEŠENÍ - VNITŘNÍ KRAJINA

Místo, kde se dům nachází má v rámci města výhodnou polohu nedaleko historického centra, Zároveň je v blízkosti velkých parků, které příznivě ovlivňují okolní klima. Kladem je křehká síť sociálních vazeb v okolí (pracovní dostupnost, docházka do školy, rodinné vazby a kultura). Nevýhodou je jistá míra hlučnosti sousední komunikace. Všechny zmíněné faktory jsou ale pro dům na tomto místě inspirativní.

Dům je směřován spíše do sebe, do jakési obytné introvertnosti. Vytváří vnitřní obytnou krajinu, která do sebe pojímá všechny jeho funkce. Zároveň umožńuje průhledy do okolního světa. Těžištěm domu se stává atrium. Základní platforma domu je vyvýšena nad úroveň ulice, ocitá se tak vůči ulici v soukromější pozici optické i akustické. Vnitřní krajině odpovídá i výškové rozvrstvení na jednotlivých platformách (zázemí – společenská část – klidová část – venkovní sezení).

 ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

V suterénu je vstup do domu a veškeré zázemí – dvojgaráž, technická místnost, šatna, sklady a kancelář. Přízemí je umístěno na dvou úrovních – společenská část ve stejné úrovni jako s atrium, ložnice jsou o 50 cm výše. Ve společenské části je jídelna, kuchyně, spíž, obývací pokoj a pracovna. Odděleně mezi oběmi částmi je koupelna hosta, wc a pokoj hosta. V klidové části jsou dvě ložnice, zimní zahrada, šatna a koupelna. Jídelna je prosvětlena kruhovým světlíkem, označujícím centrum domu, v obytném prostoru je umístěn krb. Před obývacím pokojem a ložnicemi je dřevěná terasa, před pokojem hosta balkón. Na západní straně atria je objekt sauny a venkovní vstup do atria z ulice. Atrium je opticky propojeno se sousední zahradou a ulicí.

Hmota domu má jedno nadzemní dřevěné podlaží z CLT panelů a jedno suterénní podlaží z bile betonové vany. Vzkledem k výšce podzemní vody je kolem suterénu proveden vzdušník. Dům má mírně skloněnou pultovou střechu. Podlahy jsou dřevěné dubové a z leštěného betonu. Okna jsou hliníková, zasklena izolačním trojsklem. Venkovní strana fasády je z modřínu, stejně jako terasy. Zateplení domu je v nízkoenergetickém standardu, vnitřní klima je podpořeno nuceným větráním s rekuperací. Topení je teplovodní podlahové a tělesy s plynovým zdrojem. TUV je dohřívána solárním panelem umístěným na střeše. Pod atriem je zásobník na dešťovou vodu pro závlahu.